Augustus 28 2017

The Million Dollar Presentation

door Shai Schwartz

Hoe moet u een gerichte, interessante en overtuigende beleggerspresentatie opbouwen? Hier zijn 5-tips die je helpen het goed te doen.

boom

Een beleggerspresentatie begint en eindigt altijd met het verhaal. Uw verhaal, het verhaal van uw team en het idee achter uw bedrijf. Uw bedrijf is niet alleen een product, het is de interactie tussen wat u doet en uw doelmarkt. Als alles bij elkaar komt, heb je een goed verhaal. Maar tot hier klinkt dit allemaal een beetje voor de hand en misschien zelfs banaal. Presenteren voor beleggers kost veel meer dan dat. Je kunt uren aan het onthouden van teksten besteden, maar het zal maanden duren voordat je begrijpt wat je fout hebt gedaan. Laten we het vanaf de top nemen.

  1. Vertel een verhaal

Heb je kinderen? Goed. Zelfs als je je misschien niet herinnert dat je een kind was. Een verhaaltje voor het slapengaan vertellen aan een kind is een soortgelijke uitdaging als het presenteren aan beleggers. Het kind is ongeduldig, half in slaap en onregelmatig, uitgeput door naar een ander verhaal te luisteren, en je moet zijn verbeelding grijpen, hem opwinden en hem het gevoel geven dat hij er deel van uitmaakt. Een belegger is daar niet heel anders van. En wat is een presentatie, zo niet een verzameling afbeeldingen met een beetje tekst die u pagina voor pagina doorloopt terwijl u leest met de juiste intonaties, gebaren, stemmen en rollenspellen. Je moet de belegger interesseren, zijn aandacht trekken en hem het gevoel geven dat hij deel uitmaakt van het verhaal. Lang voordat u aan de juiste woorden denkt, moet u zich concentreren op de personages van het verhaal. Neem bijvoorbeeld het verhaal van Little Red Riding Hood - we hebben de moeder, de grootmoeder, de wolf, de jager en natuurlijk Little Red Riding Hood. Sprookjes hebben geen extra's - elk personage heeft een rol, elk personage is zinvol en essentieel. Hetzelfde geldt voor het verhaal dat u uw beleggers vertelt. Je moet onthouden dat elk element dat je in je verhaal verwerkt essentieel is, en als het dat niet is, neem het dan niet op. De tijd is kort, je hebt 30 seconden om de aandacht van je kijker te trekken en als je het mist, krijg je een bedankje en een vaarwel. Dus alles wat je zegt, moet een essentiële rol spelen in je verhaal. Bovendien - wanneer u uw spelers op het bord plaatst, namelijk - het product, de markt, klanten, gebruikers en al het andere - legt u de kijkers uit welk van de karakters u bent en welke zij zijn. De belegger moet een deel van het verhaal zijn, want als hij dat niet is, waarom zou hij in u investeren, moet u een zinvolle rol voor hem vinden, hij kan de juiste verbinding hebben om u te helpen een bepaalde markt te bereiken, hij kan een bepaalde expertise hebben in een specifiek product of een specifieke technologie die u kan helpen, alleen wanneer hij zich dat realiseert, ontstaat de wens en passie om deel te nemen aan uw verhaal en in u te investeren. Dus wat is het belang van de presentatie zelf? Om je te helpen het verhaal beter te vertellen, want zonder het boek zelf, heb ik ook moeite om de sprookjes aan mijn kinderen te vertellen. En investeringen zijn een wereld van sprookjes.

rood rijden

  1. Kunnen worden aangepast

Er zijn twee soorten presentaties - één voor een live publiek, en de andere is degene die je naar iemand stuurt en wanneer je niet aanwezig bent. Dit zijn twee geheel verschillende presentaties. Als je in de buurt bent, is de presentatie een instrument, niet alleen een versiering - het ondersteunt je, herinnert je eraan wat je zou moeten zeggen in tijden van stress, en helpt een duidelijke structuur van het gesprek te behouden. Je hebt het nodig, zelfs de beste presentatoren hebben commentaarpagina's of kaarten, het is prima en niets om je voor te schamen. Maar het moet super beknopt zijn, een beetje tekst, veel visuals, afbeeldingen, diagrammen en grafieken. Alleen wat u nodig hebt, alleen wat u niet mondeling kunt uitdrukken. Gebruik de presentatie en sta niet toe dat deze de controle over het gesprek overneemt, want als u charismatisch bent, hebben kijkers de neiging om alles te lezen dat 100 inch groot is en op een scherm wordt weergegeven, dus zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk is geschreven tekst daar mogelijk. Het interessantere geval is wanneer u wordt gevraagd om een ​​presentatie te sturen vóór of na een vergadering. Dit is een andere presentatie, het moet vanzelfsprekend zijn om zichzelf te presenteren. Zorg ervoor dat er geen onbegrijpelijke dingen in zitten - een foto zonder uitleg is uitgesloten, alles in de tekst moet grondig worden uitgelegd en soms moet je dia's toevoegen. Veronderstel dat, zelfs als de belegger de presentatie twee dagen nadat u hem heeft ontmoet, waarschijnlijk het grootste deel van wat u hem hebt verteld vergat en bovendien als één belegger uw presentatie verzendt naar zijn partners die u niet kennen en die hebben nog de kans gehad om verliefd op je te worden, deze presentatie moet je goed van dienst zijn en je goed en trots vertegenwoordigen. Bereid twee presentaties van tevoren voor - zelfs als u wordt gevraagd de presentatie van de vergadering te verzenden, stuurt u de andere.

liveBA

  1. Wees duidelijk

Over het algemeen ben ik voor de duidelijkheid, ik ben er voorstander van dat alles glashelder is, omdat ik geloof dat duidelijke interpersoonlijke communicatie veel beter is dan vaagheid en verwarring. Dus ik raad aan te proberen korte en duidelijke berichten te formuleren, zodat na een paar minuten van je presentatie, wat je in gedachten had, perfect in de gedachten van je investeerders wordt overgebracht. De veronderstelling is dat als u gelooft dat u een succesvol bedrijf hebt en de beleggers dit begrijpen, zij dan net als u zullen denken. De tijd die investeerders besteden aan het proberen te begrijpen wat je zegt, eindigt binnen een paar seconden, dus het is het beste als ze niet veel moeite hoeven doen om je te begrijpen. Het is het beste als wat u zegt goed doordacht is, zodat het gemakkelijk te slikken is. Stel dat ze niets weten, maar wees voorbereid op de mogelijkheid dat ze alles al weten. Je moet volledig begrip tonen, daarom zijn formulering en formulering erg belangrijk, zelfs als dingen vanzelfsprekend zijn.

In uw dia's moet dit worden uitgedrukt met behulp van een georganiseerde gegevensindeling, gestructureerde en samenhangende verhalende, korte en nette berichten. Ik stel bovendien voor een vleugje mysterie toe te voegen, want het doel is om een ​​tweede vergadering te genereren, dus als alles duidelijk is ... wat heeft het voor zin om nog een vergadering te beginnen? Het is goed als je je investeerder het gevoel geeft dat je nog steeds een aantal kaarten hebt die je niet hebt laten zien en dat er nog veel moet worden besproken.

confusedBA

  1. Leesbaar zijn

Het is misschien grappig om te zeggen, maar alles in de presentatie moet leesbaar zijn, in elke situatie en toestand. Of u nu een oude projector gebruikt of de kamer goed verlicht is, of in een donkere kamer, er zijn geen excuses voor dit probleem. Zorg ervoor dat de tekstgrootte redelijk is, zorg ervoor dat het kleurenschema voldoende contrasten bevat, zorg ervoor dat het materiaal in een samenhangende volgorde is georganiseerd, niet te veel tekst in één dia, niet te veel informatie op één dia en niet te veel berichten in een dia. Het is het beste om één bericht op elke dia te hebben en het maakt niet uit hoeveel dia's er worden weergegeven. Als de dia's "licht" zijn, kun je zelfs met 30 werken, als ze "zwaar" zijn, valt iedereen in slaap bij de tweede dia. Het is echt niet grappig als dat gebeurt, omdat de investeerders stoppen met aandacht te schenken aan de presentatie en subtiel beginnen te suggereren dat jij en zij nu alleen zijn en dat je niet alleen wilt zijn, omdat slide 12 die video heeft die jij moet ze echt laten zien.

clearBA

  1. Wees mooi

We houden van mooie dingen, dat is gewoon zoals we zijn - we geven altijd de voorkeur aan het mooie boven het lelijke. Dit is hoe we geboren worden en dit is hoe we geprogrammeerd zijn. En net zoals je je beste kleren aantrekt wanneer je een presentatie geeft voor degenen die in jou gaan investeren, geldt hetzelfde voor de esthetiek en charme van je presentatie. Het toverwoord is ontwerp en er zullen maar weinig mensen fronsen. De meeste beginnende ondernemers onderschatten zoiets simpels als presentatieontwerp, zelfs als de presentatie het enige is dat ze hebben - je hebt nog steeds geen product of inkomsten, dus alles wat je echt hebt is een droom en de presentatie is een weerspiegeling van die droom , de kristallen bol waarmee je de toekomst voor hen probeert te voorspellen.

Een eenvoudig advies is investeren in design, de gemiddelde ondernemer heeft niet de vaardigheden om het alleen te doen, om nog maar te zwijgen van de tijd. Er zijn veel ontwerpers die meer dan bereid zijn om het op zich te nemen, de kosten zijn verwaarloosbaar in vergelijking met het verkregen effect. Een goed ontworpen presentatie zorgt ervoor dat je er serieus uitziet, zoals iemand die in zijn idee heeft geïnvesteerd, en het is geen toeval dat een van de eerste dingen die ondernemers doen nadat iemand erin investeert, is om een ​​vernieuwde en goed ontworpen presentatie voor te bereiden ... en precies wanneer het zo is veel minder belangrijk. Een serieuze ondernemer komt gekleed in een pak in de vorm van een goed ontworpen presentatie, alles ziet er veel beter uit, en het is geen slechte zaak om complimenten te krijgen. Je verhaal is belangrijk, je inhoud is belangrijk, maar sta deze toe om je volledig uit te drukken, gewoon mooi te zijn.

MoosebA