Augustus 2 2022

De 4 verschillende leerstijlen – en wat ze voor leerlingen betekenen

door Emaze
Leestijd: 4 minuten

Inmiddels is het je misschien opgevallen dat als het op studeren aankomt, sommige dingen gewoon niet werken. Misschien ben jij het type student dat stil kan zitten en eindeloze artikelen kan lezen die de informatie in zich opnemen, maar een uur stil zitten in een college? Je kunt er niets aan doen om uit te wijken. Of misschien ben je een hands-on persoon die een concept pas echt kan vatten als je het zelf doet. In dit artikel bespreken we de vier belangrijkste leerstijlen en wat u kunt doen om het beste uit uw leerproces te halen.

 

Een van de populaire theorieën, tot op de dag van vandaag, is het VARK-model. Dit model onderscheidt vier soorten leerlingen: visueel, auditief, lezen/schrijven en kinesthetisch. Hoewel iedereen de neiging heeft om ergens tussen deze vier te vallen, is het belangrijk op te merken dat de meeste mensen een soort combinatie van 2-3 stijlen hebben. Laten we bekijk de verschillen eens nader Hoewel iedereen de neiging heeft om ergens tussen deze vier te vallen, is het belangrijk op te merken dat de meeste mensen een soort combinatie van 2-3 stijlen hebben. Laten we de verschillen tussen deze eens nader bekijken vier leerstijlen, en hoe ze het beste kunnen worden gebruikt en aangepast aan elke individuele student. 

  1. Visual – Bewaar informatie het best wanneer deze visueel aan hen wordt gepresenteerd, zoals in grafieken, grafieken, symbolen, enz. 
  2. Auditief (auditief) – Zijn het meest ontvankelijk voor informatie die vocaal aan hen wordt gepresenteerd
  3. Lezen/schrijven (R/W) – Leer het beste wanneer informatie in woorden wordt gepresenteerd, hetzij door het op te schrijven of te lezen.
  4. Kinesthetisch (tactiel) – Geef er de voorkeur aan om gebeurtenissen fysiek na te spelen of al hun zintuigen te gebruiken tijdens het leren

Nu we de vier leerstijlen volgens het VARK-model hebben behandeld, gaan we elke stijl en de beste leermethoden eens nader bekijken.  

Visuele studenten:

Hoe weet u of u een visuele leerling bent: Visuele leerlingen begrijpen het beste wanneer ze zien informatie. Ze houden ervan om concepten te visualiseren in plaats van ze te horen. Visuele leerlingen kunnen 75% onthouden van wat ze zien of lezen, dus maken ze veel aantekeningen. Klinkt bekend?

Als dat zo is, ben je misschien een visuele leerling. 

Wat betekent dit voor jou en jouw beste manier van studeren? Probeer dingen op te schrijven of zelfs uit te tekenen. Zoek een rustige ruimte voor jezelf waar je aan je eigen innerlijke stem kunt worden overgelaten en deze op papier (of digitaal) kunt krijgen. 

Auditieve (auditieve) leerlingen:

Hoe weet u of u een auditieve leerling bent: Auditieve leerlingen begrijpen informatie het beste wanneer ze mondelinge instructies krijgen. Ze moeten horen wat ze worden geleerd. Slechts 30% van de scholieren zijn auditieve leerlingen. Ze onthouden vaak het beste door hardop te horen en te spreken.

Als dit je aanspreekt, ben je misschien een auditieve leerling. 

Wat betekent dit voor jou en jouw beste manier van studeren? Probeer hardop voor te lezen of uit te spreken wat je probeert te leren. Als auditieve leerling moet je in staat zijn om: horen wat je probeert te leren, dus zeg het zelf hardop of zorg ervoor dat je naar iemand anders kunt luisteren (of iets, via opnames) zeg het hardop voor je. 

Lerenden lezen/schrijven (R/W):

Hoe weet u of u een lezende/schrijvende leerling bent: R/W-leerders leren voornamelijk door te lezen en te schrijven. Ze leren het liefst informatie door aantekeningen, hand-outs en studieboeken te lezen. R/W-leerders neigen ook naar het zelf maken van aantekeningen en het herlezen van inhoud.

Klinkt zoals jij? Misschien ben je een R/W-leerling.

Wat betekent dit voor jou en jouw beste manier van studeren? Schrijf, schrijf, schrijf! Het maken van aantekeningen en het teruglezen van uw aantekeningen zal u daarbij helpen. U kunt ook proberen lijsten te schrijven en mondelinge aantekeningen/informatie om te zetten in geschreven woorden.

Kinesthetische leerlingen: 

Hoe weet u of u een kinesthetische leerling bent: Kinesthetische leerlingen leren het meest effectief door aanraking, beweging en ruimte. Ze leren ook vaardigheden door te imiteren en te oefenen. Kinesthetische leerlingen zijn erg 'hands-on' met hun leerproces en lopen vaak rond, gebruiken handgebaren of demonstreren zelfs tijdens het leren.

Bellen? Misschien ben je een kinesthetische leerling.

Wat betekent dit voor jou en jouw beste manier van studeren? Neem een ​​actieve rol in studeren/leren. Dit betekent: tempo maken tijdens het lezen van notities, of een onderwerp aan iemand anders leren om u te helpen het te leren/onthouden. Door actiever deel te nemen aan het leren, of het minder conventioneel te maken, zoals eten tijdens het studeren of lezen terwijl je op je rug ligt, kunnen kinesthetische leerlingen informatie beter opnemen. 

Wat nu? 

We gaven je de vier belangrijkste leerstijlen, nu is het aan jou om te bepalen welke stijl, of stijlen, het beste bij je past. Door de manier te ontdekken waarop je leert, bereid je jezelf voor op succes en voor productievere studie-/leersessies. 

Ongeacht je leerstijl, beroep doen op de diensten van een platform voor het maken van inhoudmet LMS, zoals emaze kan alleen maar helpen. Door tientallen ontwerp-, sjabloon- en aangepaste effectkeuzes aan te bieden, zullen visuele studenten niet ontbreken. De mogelijkheid om actief deel te nemen aan het maken van presentaties of het nemen van quizzen zal kinesthetische leerlingen in staat stellen te floreren. Dankzij onze audio- en videomogelijkheden kunnen auditieve leerlingen meeluisteren naar verschillende informatie. En natuurlijk is de mogelijkheid om op zichzelf inhoud te creëren geschikt voor lezers/schrijvers. Via emaze kan iedereen, ongeacht leerstijl, vinden wat ze nodig hebben en hun leerervaring daarop aanpassen.

Neem contact met ons op voor meer informatie of om onze onderwijsplannen te bekijken HIER.