Juli 9 2013

Een professionele presentatie maken

door Motti Nisani

Laat het eerst duidelijk zijn dat er geen regels in steen zijn gezet wat betreft het creëren van een professionele presentatie. Er zijn veel factoren die je moet overwegen en uiteindelijk moet je op je eigen oordeel vertrouwen bij het verzenden ervan. Dat gezegd hebbende, zijn er bepaalde richtlijnen die u kunnen helpen bij dit, soms moeilijke, proces.

Een professionele presentatie maken

Pak dus een pen en papier en begin dingen op te schrijven, old school. Laten we beginnen met het beantwoorden van de basisvragen "W": Wat, Wie waar en Wat.

Eerst en vooral moet je weten waar je presentatie over gaat. Is het een bedrijfspresentatie, een productlancering ... enz. Dit klinkt misschien belachelijk voor de hand liggend, maar de eerste stap om iets te schrijven, of het nu een verhaal, een artikel of een presentatie is, is om de titel te schrijven.

Wie

Het beantwoorden van de vraag "Wie" is uitermate belangrijk! Wie gaat deze presentatie bekijken? Wanneer u deze vraag beantwoordt, maakt u ook een einddoel voor de presentatie. Het tonen van een bedrijfspresentatie aan nieuwe werknemers van het bedrijf en het presenteren ervan aan een potentiële belegger of klant heeft heel verschillende doelstellingen en hoewel de titel van de presentatie mogelijk hetzelfde is, is het doelwit niet en dat zal later een effect hebben bij het schrijven van de inhoud.

Waar

Veel mensen missen deze vraag en het is het verschil tussen het krijgen van die investering die je zocht en volledig werd genegeerd. Een presentatie kan op verschillende manieren worden gepresenteerd. Je kunt het via e-mail verzenden zodat de lezer het in zijn eigen tijd kan beoordelen en je kunt het zelf presenteren voor een publiek. Weten WAAR (en hoe) de presentatie wordt gepresenteerd, heeft invloed op de lengte van de presentatie en de daadwerkelijke inhoud. Als je deze presentatie zelf presenteert, wil je daar niet teveel tekst omdat je wilt dat het publiek op je is gericht, niet op tekstdelen op het scherm achter je. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je rekening moet houden met hoeveel tijd je moet presenteren en hoe lang elke dia zal duren. Aan de andere kant, als je deze presentatie via e-mail naar iemand stuurt, moet je genoeg inhoud voor ze schrijven om je bericht te begrijpen zonder dat je daar bent om het uit te leggen, maar niet te veel dat ze zich vervelen of overweldigd zijn en het niet lezen helemaal! Zodra u over deze informatie beschikt, kunt u beginnen aan de slag te gaan. Hier is een stap voor stap handleiding:

1. Denk aan Slides als "Headers"

Meestal is een onderwerp = header = slide. Zoals in het begin al werd vermeld, zijn er geen regels in het spel, maar beschouw dit als een algemene richtlijn. Denk nu eens aan alle mogelijke headers, in willekeurige volgorde, die relevant kunnen zijn voor uw presentatie. Als het een bedrijfspresentatie is voor werknemers, zou u het volgende kunnen overwegen:

  • Bedrijfsoverzicht
  • Beheer
  • Producten
  • Office-etiquette

Als het een bedrijfspresentatie voor investeerders is, kunnen uw headers een beetje anders zijn:

  • Overzicht
  • Technologie
  • Wedstrijd
  • markt

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, u zult er nog veel meer hebben als u klaar bent. Schrijf alle headers die in je opkomen zonder jezelf en in willekeurige volgorde te beperken.

2. Schrijf Schrijf Schrijf

Ga nu over elke kop en schrijf inhoud die overeenkomt. Schrijf alles waarvan je denkt dat het belangrijk en relevant is voor die specifieke header. Maak je geen zorgen over hoe het eruit ziet, hoe lang het is of grammatica. Schrijf gewoon alsof je over je bedrijf praat over een enthousiaste luisteraar. Je zou verbaasd zijn over de dingen die in je opkomen.

3. Verwijderen Verwijderen Verwijderen

Op dit punt heb je een aantal headers met een heleboel tekst. Nu moet je nagaan welke headers niet echt relevant zijn, welke headers misschien gecombineerd kunnen worden in één (bijv. R & D en Technology), en welke headers niet echt genoeg content hebben om te tonen. Je houdt er rekening mee hoeveel content je voor elke header hebt geschreven en welke headers er gewoon niet toe doen. Dit is een stap in twee fasen:

  • Headers - Houd er rekening mee dat het aantal koppen meestal overeenkomt met het aantal dia's, maar er zijn enkele uitzonderingen. Op dit punt moet je nadenken over hoeveel dia's je wilt dat je presentatie heeft (onthoud de vraag "Waar"!).
  • Inhoud - Begin met het verwijderen van irrelevante of overbodige inhoud, zodat alleen datgene wat belangrijk is voor uw einddoel, aanwezig is. Ga over grammatica en spelling en zorg dat alles perfect is. Nogmaals, u moet de vraag "Waar" overwegen. Als u deze presentatie zelf presenteert, wilt u minder inhoud per koptekst (dia). Als je dit naar iemand stuurt, lees de tekst hardop en probeer je voor te stellen dat je niets van het bedrijf weet - begrijp je dat?

4. Create!

Het moeilijke deel zit achter je! Op dit punt moet je het medium kiezen waarin je je presentatie wilt maken. Een zeer moeilijke en latere stap bestaat uit het ontwerpen van uw presentatie om deze er professioneel uit te laten zien. Immers, een presentatie die er slecht uitziet, is slecht voor je en zal je niet het eindresultaat opleveren dat je nodig hebt. Om deze stap over te slaan, maakt u een presentatie met Emaze. Op die manier is elke dia die u maakt al ontworpen en klaar om te beginnen! Nadat u hebt besloten waar u uw presentatie wilt maken, begint u met het maken van de dia's met de koppen en inhoud.

5. Maak er een boeiend verhaal van

Het is belangrijk dat uw presentatie een verhaal vertelt en dit gebeurt door uw dia's te herschikken om de informatie in de juiste volgorde weer te geven. Er is geen regel hier, je moet nadenken over hoe je wilt dat je verhaal verteld wordt. Wilt u de markt en behoefte aan uw product en vervolgens uw bedrijf presenteren of andersom?

6. Lezen, bewerken, herhalen

Open uw presentatie en lees deze van begin tot het begin hardop. Zoek naar dingen die u storen, grammaticafouten en typefouten, rangschik de volgorde van de dia's enz. En doe dan deze stap opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. Totdat je het niet meer hoeft te doen. Succes!